Стажування в університеті імені Менделя (м. Брно, Чехія)

Протягом 16-20 жовтня 2023 року в Університеті імені Менделя (м. Брно, Чехія) проходило стажування «Міжуніверситетське науково-педагогічне співробітництво у дослідженнях і викладанні на міжнародному рівні». Від кафедри менеджменту та адміністрування НУ «Чернігівська політехніка»брала участь д.е.н., професор Ольга Володимирівна Попело. Тренінги реалізовано у рамках проєкту «Міжуніверситетське науково-педагогічне співробітництво з акцентом на передачу чеських ноу-хау у сфері управління вищою освітою, співробітництво у сфері професійної видавничої діяльності, наукове та академічне співробітництво» (“Interuniversity scientific and pedagogical cooperation with an emphasis on the transfer of Czech know-how in the field of higher education management, cooperation in the field of professional publishing, scientific and academic cooperation”). Головна мета проєкту – сприяти розвитку української вищої освіти шляхом поглиблення лідерських якостей студентів, утримання талановитих викладачів в українських університетах та впровадження ефективних практик університетського менеджменту.

Перший день програми стажування (16 жовтня) розпочався з церемонії відкриття Міжнародного тижня в Університеті імені Менделя, до якої долучились представники різних країн світу. Після офіційного відкриття заходу декан факультету бізнесу та економіки Університету імені Менделя Мартіна Раштікова провела лекцію, у межах якої ознайомила учасників із українських закладів вищої освіти з ефективними стратегіями інтернаціоналізації.

Другий день стажування (17 жовтня) розпочався із зустрічі з Консулом України в Чеській Республіці (м. Брно) Анною Прошко. Головний акцент протягом другого дня було зроблено на питаннях міжнародної проєктної діяльності закладів вищої освіти, зокрема велика увага була приділена аналізу досвіду Університету імені Менделя у програмах Erasmus+ KA2, COST тощо.

Третій день (18 жовтня) було присвячено вивченню культурної спадщини Чеської Республіки. Учасники оглянули ключові локації кампусу Університету імені Менделя, відвідали його ботанічний сад, а також відвідали Zámek Lednice, що є частиною культурного ландшафту Lednice-Valtice, об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Четвертий день (19 жовтня) виявився насиченим і продуктивним. Науковці з українських закладів вищої освіти мали змогу відвідати дві лекції від координаторів проєкту, д.е.н., проф., директора ННІ менеджменту, харчових технологій та торгівлі НУ «Чернігівська політехніка» Наталії Валеріївни Ткаленко, а також PhD Ондржея Павелека (Університет імені Менделя). Обидва лектори зосередились на проблематиці удосконалення комунікацій в академічному середовищі. Спеціально для учасників стажування було організовано зустріч із деканом факультету бізнесу та економіки Університету, PhD, доц. Сватоплуком Капунеком. У межах цієї зустрічі обговорювалися можливі напрями чесько-української науково-освітньої співпраці. Під час зустрічі з PhD, директором CZEXPATS з науки Матушем Гланцем розгорнулась конструктивна дискусія, присвячена визначенню потенційних засобів підтримки українських дослідників в умовах воєнного стану.

Протягом п’ятого дня стажування (20 жовтня) учасники з українських закладів вищої освіти та лектори і тренери із Університету імені Менделя систематизували набуті знання, досвід, навички та підбили підсумки стажування, яке тривало протягом вересня-жовтня у гібридному форматі. Декан факультету бізнесу та економіки Університету вручив українським науковцям сертифікати та пам’ятні подарунки, наголосивши на актуальності подальшої підтримки духу партнерства і співпраці.

Дякуємо організаторам, лекторам і тренерам програми стажування в Університеті імені Менделя за якісні, змістовні та насичені заходи!